Pengikut

Sabtu, 1 Jun 2013

Lumrah Seorang pelajar

Assalammualaikum wbt..

Jazakallah ^_^


Hari ini sedikit kusut dengan Projek Tahun Akhir (PTA)..pertengahan bulan ni dah nak hantar PTA yang dah siap di jilid. saya akui semangat dan kekuatan dalam diri itu wajib ada untuk menyiapkan kerja-kerja pelajar ini. saya tahu semua ini juga adalah pertologan ALLAH SWT kepada hambaNYA.

Walaubagaimanapun, saya sedikit gembira kerana Assigmnet last untuk last sem ni hampir siap..Assignment untuk subjek satu ni tidak kurang hebatnya juga dengan PTA...BUAT PETA?? langsung tak terfikir ada subjek ni bila ambik program Planning ni.Tapi Alhamdulillah berkat kesabaran ALLAH tetap tolong hambaNYA.


Walaupun sebelum ne tak pernah tau..tapi ALLAH bagi peluang untuk saya tau ilmu-ilmu macam ni. Syukran Ya Rabbi.
Inilah lumrah seorang pelajar. Belajar ilmu untuk kebaikan diri.
nak kata TAK TAHU kene cuba dulu, kene belajar dulu baru tahu.
sebab tu ilmu perlu di timba..

Sem ni In Sya Allah sem last saya dan kawan2 kat bumi Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).
Saya hargai jasa semua orang..^_^
gembira dapat kenal korang selama 3 tahun study..
ada jodoh kita jumpa lagi.

-Norct Hj Osman-







Rabu, 10 April 2013

singgah kejap

<div style="background:urlhttp://4.bp.blogspot.com/_kN3l4R9rtIw/TQnlOyjaLCI/AAAAAAAAANg/iVHU7KYEDYs/s1600/purple_rose.jpg() no-repeat;">
Assalammualaikum wbt..
lama tak update even cuti..
sebab sy rase cuti sy cuti ulgkaji & cuti untuk buat PTA..hee..
apapun semoga korang semua dalam lindungan ALLAH swt..


pada yang sedang dan nak exam moga berjaya..:-)

GOOD LUCK all...

</div>

Khamis, 28 Februari 2013

About my hometown LIMBANG

Assalammualaikum semua...
gambar kat atas tu peta limbang, sarawak.

Bahagian Limbang terletak di Timur Laut Negeri Sarawak bersempadan dengan Negara Brunei di Barat, Teluk Brunei di Utara, Sabah/Kalimantan di Timur dan Daerah Baram ( Bahagian Miri) di Selatan,di tengah-tengahnya  Daerah Temburong (Negara Brunei) yang membuatkan Bahagian Limbang  berada di tengah-tengah. Limbang adalah bahagian yang ke 5 diantara ke 11 Bahagian di Negeri Sarawak. Bahagian Limbang merangkumi dua buah daerah iaitu Daerah Limbang dan  Daerah Lawas serta tiga buah daerah kecil iaituNanga MedamitSundar dan Trusan dengan keluasan kawasan seluas 7,790 km/segi. Bahagian Limbang  mempunyai Penduduk berjumlah 88,400 orang  yang terdiri daripada etnik Melayu, Kedayan, CinaIban, Bisaya, Lun Bawang, dan beberapa etnik lain. Pekerjaan utama  penduduk, seperti Bidang Pertanian, Penternakan,Perikanan dan Perniagaan.

want to know more? search here: 
(http://www.limbangrdo.sarawak.gov.my/modules/web/index.php)


 Bangunan tinggi tu pula satu2 nya bangunan yg penting di limbang di mana terletaknya pusat pentadbiran seperti pejabat daerah, pejabat residen dan banyak lagi serta termasuklah kedai2 tempat membeli belah..so, kesimpulanya, nak buat urusan formal or x formal kat bangunan ne je.x yah g jauh2..hee...x lah penat sangat nak jalan...

 gambar ni plak, pemandangan waktu malam bandar Limbang...mm, cantik juga..kat seberang sungai tu rumah penduduk kampung seberang kedai..       :-)..lagi senang nak g bandar..dekat je kan.


 Kalau yang ni, gambar kerbau lah kan..he..actually kat Limbang terkenal dengan PESTA BABULANG yang mana kaum majoriti yang handle pesta ni ialah kaum bisaya..tapi kaum lain pun ikut juga sambut la..sebab lumba kerbau je pun..hee...Pesta 'babulang' adalah satu perayaan tradisi yg terbilang bagi kaum Bisaya, iaitu 1 suku kaum yg kecil & hanya terdapat di Limbang, Sarawak. Pesta ini diadakan utk memastikan kebudayaan & tradisi zaman silam kaum bisaya tdk lenyap ditelan zaman.

ni antara yang dah berlangsung:

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0713&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sabah_%26_Sarawak&pg=wb_02.htm

 Ratu cantik bisaya yang turut diadakan semasa pesta tersebut


ha, macam ni la orang lumba kerbau..ala2 lumba kuda gitu.





 Ni pulak pesta limbang..bila adanya pesta limbang iaitu biasanya sekali setahun, so, ade la "lumba kayuh" ni..dorang lumba gune sampan panjang tu..


Bangunan tu bangunan Limbang Plaza yang lama...skarang dh warna warni macam gambar kat atas tadi.

Ni museum kecik comel Limbang


Gambar kat bawah ni adalah Taman Tasik Bukit Mas Limbang..
tempat ni best untuk beriadah 



Gambar seterusnya pula ialah gambar taman rekreasi Bukit Hitam Limbang..
air kat cni sejuk..best..


Apa2 pun kat gambar2 kat atas tu serba sedikit tentang Limbang..

Tapi bagi sy la...
Limbang best sebab di tengah2 Brunei.
dekat je kut luar negara.
x yah g jauh2 pun.

that's all for today lah..he...Assalam.
"jazakallah Khairan Kasiran"

Khamis, 31 Januari 2013

My pet

Assalammualaikum wbt semua

moga ceria slalu..
sy doakan moga kalian juga sihat slalu..>_<

ini miaw peliharaan sy..of coz i love them so much..
My Gemok & his brother Tumi

Gemok & Tumi's mother
-koneng-
koneng tengah mengandung..perut die besar sgt
tak tau bile die melahirkan.
x lame lg kut..
dh besar tu..maybe dlm seminggu ne..hee..
tau2x je kan...
x sbr nk tgok anak Koneng..
bape ekor ye agaknye???
hihihhihi..

ne Gemok...
cute sangat..
teman tido..
die x suke tdo luar..sebab takut kat kucing liar kat luar tu.
kalo gadoh slalu kalah.
mane x ny sy pggil pondan.
hihihihi...
Mr monkey....


C gemok beriadah waktu petang....
>_<

Ahad, 13 Januari 2013

Hujung Minggu

Assalammualaikum Wbt..
^_^
Apa khabar?

Moga  happy slalu ye..

okeyh...
shopping girl...

anyone interested with "shopping"?
opkoz la kan..hee..:-)
 lebih-lebih lagi pempuan..ha, die la punye..
tengok tu nak beli tu..tengok ne nak beli ne..
jadi rambang mata dibuatnye kan..
hihihihi...

kalau nak jimat, bawa duit untuk beli barang yang dalam list je.
x payah bawak banyak2.
kad kredit pun x payah susah2 nak bawak g shopping jugak.
nanti kesian kad kredit tu kosong tak berteman..hee.

tapi in case la kut2 ade emergency ke ape..
bawak je lah kaad kredit tu..1 je lah..
tu kalau yg banyak kad kredit..hee
yang ade 1 jew pandai2 lah tahan nafsu nak ambik duit.
hihihihihihi..:-)

ok lah..itu aje..












Jumaat, 11 Januari 2013

Merindu..

Assalammualaikum wbt semua..^_^
diharapkan kalian semua sihat walafiat..
 hari ni sy tengah menunggu detik untuk balik kampung..hurmm..
tak sabarnye...
ha..tu dia jalan kecik yang dirindui..
jalan yg menjadi tempat disinggahi pada waktu petang..

menghitung hari,
hari2 sebelum balik ne x de ape bende nak dibuat..
so, terasa lama jugak lah nak tggu even beberapa hari je lagi.

rindu dengan muke2 ne..
nak kumpul sama dengan family yang besar..
best sangat..
family sporting ^_^

Badruzzakwan

mohd shafeq aiqal

hmm..budak 2 org ne dh pandai jalan..hee
teringin nak tengok..ee x sabar.

budak ne pulak.....
hari tu kecik bukan main.dukung pun sblah tgn je
skrg dh tembam..
pp die nak cubit.....!
heheh..
Azmeera ariana..c comel ..


apa2 pun, pada kalian yang nak balik tu..
balik hati2 tau..
utamakan keselamatan ye...




Ahad, 6 Januari 2013

exam.exam.

Assalammualaikum semua..^_^..

saya gembira malam ne sebab lepas kol mama ngn daddy..
kol dorang buat hati tenang..senyum sampai telinga..heheh..
sy kol sebab nak mnta restu exam esok...
dah terbiasa macam tu dari skolah dulu..
stiap kali nak exam, kol mak ngan daddy doakan semuanya ok..
lucu plak bila mama kata moga dapat no.1..
terus meletus ketawa..kalo dulu boleh la kata mcm tu..
tapi skrang kat U dh x pakai sistem mcm tu..
alahai mama2x..dah explain byk kali..
tetap jugak nak kata mcm tu..hihi
daddy plak bile x dgr suare kte dia kate kita nangis pulak..hihi..

Apepun esok dh mula exam untuk sem 5.
harap2 sy dapat buat yang terbaik kali ini..amin.
Ya ALLAH permudahkanlah segala urusan pelajaranku..
biarlah semuanya berjalan dengan lancar..
Wish me luck all..:-)

Doa + Usaha + Tawakal = in sha Allah berjaya