Pengikut

Sabtu, 15 Disember 2012

luahan


Hidup dengan family tak sama hidup dengan orang lain a.k.a sepupu or frens or yang sewaktu dengannya. Yelah, kat rumah family kite nak buat ape sje pun tak kisah asalkan tak ter ‘over’ dah la.. nak tu , nak ni kadang ditunaikan. Cepat je dapat. Lain la yang parents strict siket memang susah arr nak dapat. Apa pun bagi saye kat rumah sendiri lebih manis berbanding kat tempat lain. Al- maklumlah kat rumah tu la tempat dibesarkan, tempat bergaduh ngan abang, kakak, adik…tapi bergaduh pun bukan lame..

Inilah bezanya hidup dengan orang lain..semua nak kene jaga hati orang. Sebelum buat sesuatu kene fikir dulu ok tak kalau buat ni..ok tak kalau buat tu..ni semua sebab tak nak cari gaduh ngan orang lain duk serumah tu la. Kalau dah tak ‘ngam’ ngan yang duk serumah tu masalah pulak nak carik rumah lain. So, last-last kene juga hati-hati cakap, jaga tingkah laku supaye tak menyinggung perasaan yang lain. Sesungguhnya inilah dugaan bagi saye. Bila kite jaga semua tu tapi yang lain pulak buat derk..tak hargai langsung!

Satu gi kalau ade2 yang nak tumpang senang sebab dipengaruhi dengan ‘malas’..haa..ni yang bahaya sikit. Tengok yang sorang rajin, so die buat2 tak tau nak buat something. tu malas, ni malas..akhirnye yang sorang lagi dbuatnya macam ‘tukang gaji x bergaji’..bleh pulak camtu..tak berhati perut langsung. Tapi bagi saye, sye sangat faham dengan orang macam ni. Sebab ade pengalaman duk ngan orang lain. Ni la namenye asam garam kehidupan. Takde yang pahit, takkan merasa yang manisnye. Dan… sy juga faham semua ne dugaan dari ALLAH swt. Dia nak uji sejauh mane kite bleh tahan.

Kalau yang buat muka x bley blah tu tak tau la sy nak kte ape. Kte tak kacau pun diorang. Kalau kitorang ade wat silap, ape salahnya tegur kan?? Ni tak..diam-diam, then buat muka berkerut macam tu tak cantik la cik kak. Masalahnye, sy sangat2 tak selesa dengan muka macam tu.! Yelah, orang kecik macam sy ne kan, mane naknye tak tau ape korang fikir. Lagipun, sikap kite sangat berbeza..So, tak leh adapt ngan environment korang.

Apapun, ALLAH tu lebih tau kenape die nak hantar orang-orang seperti korang dalam hidup sy & kenape sy dihantar dalam hidup korang. Sy akan cuba untuk memahami…tapi sy harap awak semua pun dapat memahami diri sy. Sy tak minta lebih melainkan awak semua pun menghormati sy seperti sy menghormati awak semua..^_^

1 ulasan:

  1. family--> the 1 who accept u 4 who u r,the 1 wh0 would do anything to see u smile n the one who l0ve u no matter what.berbeza dgn KAWAN,dgn KAWAN mcm2 karenah kta hadapi.think +ve,b +ve then +ve things will happen =)
    apapun dugaan yg dtg,take it as challenge in ur life.its n0t supp0sed to paralyze u, but help u to disc0ver wh0 u r,,,,
    (rinduuu kmu shbt =)~~~~)

    BalasPadam